miód tradycyjny

  • Miód spadziowy ze spadzi liściastej 1,25 kg

    Miód spadziowy ze spadzi liściastej 1,25 kg

    55

    Miód spadziowy ze spadzi liściastej to efekt pracy naszych pszczół wiosną 2025 roku. Na naszym terenie, w zasięgu lotów pszczół rzadko występuje tak dużo spadzi. Ten rok jest wyjątkowy – zarówno aura, jak i nasze pszczoły robią nam niespodzianki, więc nie koniecznie znajdujemy w ulach to, czego się spodziewamy. Zamiast nektaru z akacji, pszczoły zbierały z liści drzew spadź, czyli słodką wydzielinę mszyc i innych owadów.

    Miód spadziowy ma ciemny kolor i intensywny, ale łagodny smak.

  • miód wielokwiatowy jesienny

    Miód nektarowy wielokwiatowy jesienny 1,25 kg

    55

    Miód wielokwiatowy to efekt pracy naszych pszczół jesienią 2024 roku. Jest łagodny, aromatyczny i oczywiście słodki :) Szybko krystalizuje, co jest naturalnym procesem. Polecamy do smarowania pieczywa, do herbaty, deserów i wszelkich zastosowań prozdrowotnych.

    Zalecane jest trzymanie go w chłodnym miejscu, zgodnie z hasłem „Jesienne miody lubią chłody”.

    Uwaga: miód aktualnie nie jest już płynny. Jest to krupiec, czyli miód skrystalizowany (grudki). Można go łatwo nabierać i smarować nim np. pieczywo.

    Krystalizacja jest to proces charakterystyczny dla naturalnych miodów nektarowych i świadczy o ich wysokiej jakości. Różne rodzaje miodów krystalizują w różnym czasie, co jest związane z proporcjami naturalnie występujących w miodzie cukrów – glukozy i fruktozy.

  • miód lipowy

    Miód nektarowy lipowy 1,25 kg

    55

    Miód lipowy pozyskany w naszej pasiece w czerwcu 2024 roku. Ma charakterystyczny dla miodów lipowych aromat i lekko gorzki smak. Jest znany i ceniony od pokoleń ze względu na właściwości zdrowotne.

    Uwaga: miód aktualnie nie jest już płynny. Jest to krupiec, czyli miód skrystalizowany. Można go łatwo nabierać i smarować nim np. pieczywo.

    Krystalizacja jest to proces charakterystyczny dla naturalnych miodów nektarowych i świadczy o ich wysokiej jakości. Różne rodzaje miodów krystalizują w różnym czasie, co jest związane z proporcjami naturalnie występujących w miodzie cukrów – glukozy i fruktozy.

  • Miód nektarowy akacjowy 1,25 kg

    Miód nektarowy akacjowy 1,25 kg

    55

    Miód akacjowy pozyskany w naszej pasiece w maju 2024 roku. Jego charakterystycznymi cechami są: jasny kolor, aromat kwiatów robinii oraz delikatny słodki smak. Świetny do wielu zastosowań – zarówno kulinarnych jak i zdrowotnych. Polecamy!